Gee Whizz Coverband

De zestiger/zeventiger jaren

Op deze pagina gaat u terug naar de jaren 60/70.
Documentaires over de 60/70-er jaren en de muziek uit die tijd.
Wil je de uitzendingen downloaden om zonder internet te kunnen kijken klik dan op het download-pijltje rechtsboven.
Ik heb ze er zelf opgezet dus alle uitzendingen zijn absoluut virusvrij!
Veel kijk- en luisterplezier!
The Analogues op weg naar Abbey Road
Een langgekoesterde droom van de leden van The Analogues is uitgekomen. Vijftig jaar nadat The Beatles in hun eigen studio legendarische nummers als Come together en Here comes the sun opnamen, staat de Nederlandse band in de Abbey Road Studios in Londen. Ze spelen voor een livepubliek het integrale album Abbey Road, met een uitgebreid orkest van blazers, strijkers en gastmuzikanten. En met het originele analoge-instrumentarium.
De jaren '60 
Tijd van welvaart, iedereen een televisie én opstand tegen de burgerlijkheid. Alles moest anders, veel werd anders. Televisiefragmenten van Willem Duys tot Hoepla tonen de razendsnel veranderende maatschappij.
The story of Cliff Richard 1958-1982.
Een Engelse documentaire uit 1982 die het verhaal vertelt van Cliff Richard, zijn muziek en zijn films.
The Shadows in de jaren '60.
In deze video zijn veel originele optredens uit de begintijd te zien.
De muzikale beelden beginnen bij 5.40'.
CCC Inc.
Deze band vierde in 2012 zijn 45-jarig bestaan. De invloedrijke folk- en bluesband heeft veel bekende bandleden voortgebracht: Ernst Jansz (Doe Maar), Joost Belinfante (zanger van Nederwiet), Huib Schreurs (directeur Paradiso) en Jaap van Beusekom (directeur Nationaal Pop Instituut). Zij verhuisden in 1969 met hun vrouwen en kinderen vanuit de Randstad naar een oude boerderij in het Brabandse dorpje Neerkant om daar een commune te beginnen. De muzikanten gaan terug naar Neerkant en halen herinneringen op aan het oproer, dat de komst van de langharige schobbejakken in de kleine katholieke gemeenschap veroorzaakte.
The Analogues
Op 1 juni 2017 is het vijftig jaar geleden dat het legendarische Beatles-album 'Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band' verscheen. In het kader daarvan is deze te zien. In aansluiting op de documentaire is een dag later het concert van The Analogues te zien, waarbij het legendarische album integraal wordt uitgevoerd. 'Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band' stond in de hele wereld maandenlang op nummer 1 van de album charts en wordt algemeen beschouwd als een van de belangrijkste albums uit de popgeschiedenis. Maar The Beatles speelden de muziek van Sgt. Pepper nooit live. Vanaf 1967 waren zij een echte studioband; de complexe composities en de experimentele studiotechniek maakte het onmogelijk om de muziek live te reproduceren. Tóch gebeurt dat nu, vijftig jaar na dato, door de vaderlandse topmuzikanten van de band The Analogues. Regisseur Marcel de Vré laat in de documentaire zien hoe de musici van The Analogues het oeuvre van The Beatles benaderen alsof het klassieke muziek is: met aandacht voor muzikale details en een uitgebreide bezetting op het podium. In hun zoektocht naar de perfecte sound komen ze tot de essentie van de creativiteit van The Beatles. John Lennon wilde klinken als de Dalai Lama en de stem van Paul McCartney werd zo vervormd dat het live niet na te zingen is. Dat, en nog veel meer, levert het onderzoek op dat de leden van Analogues uitvoerden. Vooral bassist Bart van Poppel is fanatiek in zijn jacht naar unieke vintage-instrumenten: het internet wordt afgestruind en vervolgens wordt er over de hele wereld ingekocht, want het moet precies díe ene sitar uit Duitsland zijn. Met een enorme collectie instrumenten, die uitdijt tot twee vrachtwagens vol, gaan ze op tournee met hun 'Sgt. Pepper tour'. Regisseur Marcel de Vré volgt de Analogues. 
The beat behind Golden Earring
'Wij zijn voor een groot deel bepalend voor de sound van de band.' Drummer Cesar Zuiderwijk en bassist Rinus Gerritsen zeggen het vol overtuiging. De aandacht richt zich vaak op zanger Barry Hay en gitarist George Kooijmans. In de documentaire The beat behind Golden Earring treden Rinus en Cesar uit de schaduw. Aanleiding vormt het jubileumconcert dat de Haagse band ter gelegenheid van hun 50-jarig bestaan geeft op zaterdag 12 december in de Ziggo Dome. Regisseur Marcel de Vré, die eerder voor de NTR documentaires maakte over Nits en Guus Meeuwis, volgde de ritmesectie van de Golden Earring in de maanden voorafgaand aan het jubileumconcert. Oude nummers worden afgestoft en vernieuwd, in de computer vindt Rinus Gerritsen de originele versies van beroemde hitsongs zodat hij nog eens kan uitzoeken wat de basis vormde voor wereldhits als Radar Love en Twilight Zone. Gerepeteerd wordt er weinig. Geoefend wordt er tijdens recente concerten, die ook onderdeel uitmaken van de documentaire. Rinus Gerritsen vertelt over zijn geheel eigen stijl op de bas, die een belangrijk kenmerk vormt van het Earring-geluid. De bas is bij hem vaak niet ondersteunend, maar een aparte melodielijn. 'Ze vragen me wel eens op een traditionele manier te spelen, maar dat doe ik niet. Dan is het gelijk geen Earring meer.' En voor Cesar is spektakel een essentieel onderdeel van de roemruchte liveband. Hij bouwt zijn drumstel op een speciale manier op, in dienst van muziek en theater. The beat behind Golden Earring is rijk aan anekdotes. Over ruzie en vriendschap, over succes en tegenslagen, over Holland en Amerika, over theorie en praktijk; steeds met Haagse humor opgediend.
Roy Orbison - triomf en tragedie
Al in de eerste minuut vloeien er tranen. 'Dit wordt een droevig verhaal', vertelt Alex Orbison, als hij begint met het levensverhaal van zijn vader, de legendarische Amerikaanse singer-songwriter Roy Orbison (1936 -1988). In 1966 overlijdt zijn vrouw bij een motorongeluk en twee jaar later laten zijn twee oudste zoons het leven bij een explosie in het ouderlijk huis. Dat deze documentaire niet alléén een droevig verhaal is, dankt de film aan Orbisons muziek. Zijn tijdloze liedjes én zijn succes hebben hem de kracht gegeven zijn leven weer op te bouwen.
Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band by The Analogues.
Op 1 juni 2017 was het vijftig jaar geleden dat het legendarische Beatles-album 'Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band' verscheen. Ter gelegendheid daarvan is de integrale uitvoering van dit album door The Analogues te zien. The Analogues benaderen het oeuvre van The Beatles alsof het klassieke muziek is: met aandacht voor muzikale details en een uitgebreide bezetting op het podium.
Back to the sixties deel 1, 2 en 3
Muziekprogramma.
Fenno Werkman is de eigenaar van een van 's werelds grootste muziekarchieven: naar schatting heeft hij zo'n anderhalf miljoen films en minstens 300.000 videobanden. Nederlandse televisieprogramma's als de Top 2000 à gogo maken vaak gebruik van zijn uitgebreide collectie.
Deze live-opname uit 1964 van 20 minuten (!) voor een beperkt publiek is een must voor fans, die willen zien en horen wat de Beach Boys live presteerden toen genie Brian Wilson nog meespeelde en de 'leader' was, voordat hij instortte. Het geluid is voor die tijd redelijk, de beelden zijn zwart-wit.
 
The Beach Boys are one of he most iconic bands in history, having sold over 100 million records worldwide since their formation in the early sixties. This is their definitive story. The group, 3 brothers Brian, Carl and Dennis alongside their cousin Mike Love and friend Al Jardine signed to Capitol Records in 1962. Known for their distinctive vocal harmonies they went on to release their ground breaking album Pet Sounds in 1966, followed by Good Vibrations, one of their all time greatest songs. This amazing documentary covers their achievements with Pet Sounds but also deals with the difficulties Brian Wilson had with the drugs and the subsequent unreleased Smile album. This album, also called Teenage Symphony to God by Wilson, was said to be the greatest unreleased album ever made and in this film Brian describes the making of Smile as a period of craziness. At the end of the 60’s the band looked to Europe, and in particular it was England that embraced them, where they toured and released new albums for many more years. Included in the program are very insightful and personal interviews with Brian, Carl and Dennis Wilson, Mike Love, Al Jardine, Bruce Johnston and Van Dyke Parks as well as rare and previously unseen footage showing the group at home during their time in London. This is a fascinating program and MUST-HAVE for any fan of The Beach Boys!
In 1962, one of the most successful and critically acclaimed rock bands of all time, the Rolling Stones was started in London. Named after the Muddy Waters song "Rollin' Stone," the original band included frontman Mick Jagger, guitarists Keith Richards and Brian Jones, bassist Bill Wyman, drummer Charlie Watts and pianist Ian Stewart. Guitarist Ron Wood joined Jagger, Richards and Watts in 1975. The Stones, in their various incarnations, have rocked on for more than 50 years, selling more than 200 million albums worldwide. Here's a look at the musicians who critics and fans alike have dubbed the "World's Greatest Rock and Roll Band."

Vrienten, Kooymans en de Groot

Muzieklegendes Boudewijn de Groot, George Kooymans en Henny Vrienten bundelen hun krachten en toeren momenteel langs de theaters onder de naam Vreemde Kostgangers. Wat krijg je als de 'eenzame troubadour' Boudewijn, de Golden Earring-rocker George en Doe Maar-idool Henny samen op tournee gaan? De mannen delen een halve eeuw Nederlandse muziekgeschiedenis, maar weten ze elkaar hierin te vinden? En wat zal deze muzikale mix hen opleveren? Deze documentaire is een filmisch verslag van regisseur Suzanne Raes over een bijzondere muzikale samenwerking tussen drie grootheden. Boudewijn de Groot, George Kooymans en Henny Vrienten delen een halve eeuw Nederlandse muziekgeschiedenis. Periodes van hysterische beroemdheid liggen achter hen, maar nog steeds vullen ze moeiteloos zalen. Ze toeren nu door het land onder de naam Vreemde Kostgangers, met een programma van oude en nieuwe liedjes. In deze samenwerking vallen de onderlinge verschillen weg: het zijn drie mannen die doen wat ze het liefste doen: muziek maken. De drie schrijven graag liedjes. Dat is na al die jaren niet eenvoudiger geworden. Een goed liedje overkomt je, maar is ook hard werken, sleutelen en slijpen tot alles klopt. Het grote streven is altijd om een liedje te maken dat aanslaat. Hoe groot de hits die ze op hun naam hebben staan ook, er is altijd een verlangen om er nog een te maken: een liedje dat voort zal leven. De teksten die de drie schrijven weerspiegelen de levensfase waarin ze zich bevinden: ze gaan over het leven, over oude liefdes en jeugdherinneringen. In deze documentaire zien we hoe deze mannen samen in een buitenhuis in Twente sleutelen aan nieuwe liedjes. Doorwerken tot diep in de nacht, de herinneringen die ze delen, wederzijdse waardering, kleine irritaties en milde spot, maar bovenal het plezier van het maken. Langzaam krijgen de liedjes vorm en het optreden komt steeds dichterbij: zal deze mix bij hun publiek in de smaak vallen?

Janis Joplin

Zelfs 45 jaar na haar dood is ze nog een bron van inspiratie voor veel vrouwelijke rockers: Janis Joplin. Ze verkocht miljoenen albums en had grote hits met Me and Bobby McGee en Piece of my heart. Regisseur Amy Berg maakte met de documentaire Janis: Little Girl Blue een liefdevol portret van deze 'moeder van de blues'. Joplins weg naar het succes is verbonden met diepe dalen in haar korte leven (ze werd slechts 27 jaar). Dit stormachtige leven wordt getoond aan de hand van voorgelezen brieven die Janis schreef naar haar ouders en geliefden. Samen met een enorme hoeveelheid nooit eerder vertoond archiefmateriaal (van onder andere haar legendarische optredens op het Monterey-festival en Woodstock) komt het beeld naar voren van een ongelukkige, naar liefde hunkerende vrouw met een rauwe en emotionele strot, waar de pijn en eenzaamheid altijd in doorklonk. Joplin was een waar podiumbeest. Dáár kreeg ze het gevoel dat ze ertoe deed, dat ze iets te bieden had. Ze had geen drank en drugs nodig om het podium op te gaan, maar voor het zwarte gat ná het optreden, zo vertellen bevriende muzikanten in de film. Sinds haar puberteit was Joplin een sociale outcast. Toen ze in haar studententijd door medestudenten werd uitgeroepen tot 'lelijkste man' was ze daar kapot van. Ze stopte met studeren en zocht aansluiting in de muziek, de enige plek waar ze zich gehoord en gezien voelde. Daar werd haar talent snel opgepikt en bij haar nieuwe muzikale vrienden van de Big Brother & Holding Company en later The Kozmik Blues Band was ze niet langer het excentrieke buitenbeentje, maar werd ze gewaardeerd om wie ze was. 'Ambitie is een zoektocht naar liefde', schrijft ze. Als dat klopt was Janis Joplin een héél ambitieuze vrouw.

The Beatles - Eight Days a Week

'We wilden gewoon spélen. Spelen was het allerbelangrijkst'. En gespeeld hebben ze: tussen 1963 en 1966 gaven The Beatles wereldwijd zo'n 250 concerten. Daarna werd de situatie onhoudbaar en legde de groep zich toe op baanbrekende studio-opnamen. In deze documentaire concentreert de Oscarwinnende regisseur Ron Howard zich op de liveconcerten van de groep. Zijn vangst van nieuwe concertbeelden met opgepoetst geluid is verbluffend en laat vooral zien hoe goed, ruig en opwindend The Beatles live zijn. Het ongekende spelplezier en het vakmanschap spatten er vanaf, en ook voor en na de concerten is goed te merken dat dit bandje er lol in heeft. Ze zijn geestig, vrolijk en onverschrokken als ze de pers te woord staan - alles wat hun publiek ook wil zijn.

Simon & Garfunkel

40 jaar Bridge over troubled water?

Een combinatie van bijzondere archiefmateriaal uit de jaren zeventig en nieuw gemaakte interviews met Paul Simon en Art Garfunkel. Dat is het kloppend hart van deze documentaire. Bridge over Troubled Water was vele jaren de bestverkochte lp in Nederland. Dat kwam mede door het grote aantal singlehits, die de plaat voortbracht. Behalve de titelsong haalden ook 'El Condor Pasa', 'Cecilia' en 'The Boxer' de Top 40. Veertig jaar nadat de plaat doorbrak zijn deze nummers nog altijd niet weg te denken uit de Top 2000. Een exclusieve kijk achter de schermen van het ontstaan van deze wereldhit.

Belfeld Blues

Hij wordt de ongekroonde koning van de Limburgse blues genoemd: singer-songwriter Arno Adams. Maar in zijn woonplaats Belfeld stond hij ook bekend als 'de treurwilg van Belfeld' omdat hij slecht bestand was tegen de verlokkingen van het leven: drank, gokken, drugs. In de zomer van 2012 onderging hij een zware hersenoperatie, die hem van een bloedvatenkluwen in zijn hoofd verloste. Daarna keerde de inspiratie langzaam terug en begon Heijnen met de opnames voor de documentaire Belfeld Blues. Dat resulteerde in een intiem portret van een eigenzinnige singer-songwriter uit de school van Jacques Brel, Leonard Cohen en Nick Cave.

The Everly Brothers: harmonies from heaven
In deze documentaire vertelt niemand minder dan Don Everly zelf het ongelooflijke verhaal van de muziek, het leven en het succes van The Everly Brothers, die vooral bekend zijn geworden door hun harmonieuze zangpartijen. Don en Phil Everly, die al als kind optraden in de radioshows van hun vader, verhuisden in het onrustige Amerika van Eisenhower naar Nashville, waar hun eerste monsterhit 'Bye bye love' tot stand kwam. Aan de hand van archiefbeelden en interviews met o.m. Art Garfunkel, Graham Nash, Dave Edmunds en Albert Lee reconstrueert deze film de carrière van dit uitzonderlijke broederpaar en hun blijvende invloed op de muziekgeschiedenis.
Sergeant Pepper's musical revolution

"Spannend, sexy, vernieuwend, gedurfd, revolutionair!" Dat waren de reacties toen 'Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band' van The Beatles in 1967 werd uitgebracht.

 Sgt. Pepper's was niet zomaar een plaat, het was een perfecte weerspiegeling van de tijd waarin ze verscheen.

1967 was een jaar dat in het teken stond van jeugd en rebellie, maar dan vooral gekoppeld aan een zonnig optimisme en de idee dat liefde en muziek de wereld konden veranderen.

De Beatles hielpen niet enkel die gedachten mee verspreiden, ze lagen er met Sgt. Pepper's mee aan de basis van.

The Kinks: echoes of a world
Deze documentaire gaat over het album 'The Kinks Are The Village Green Preservation Society', een meesterwerk dat vele muzikanten heeft beïnvloed, maar desondanks bij de release amper aandacht kreeg.
Het jaar 1968 werd gekenmerkt door betogingen, rellen en moorden. Ray Davies van The Kinks koos ervoor om zich niet bezig te houden met de zorgen van die tijd, maar zich te richten op zowel persoonlijke als universele zaken - kindertijd, verloren onschuld, het verdwijnen van oude tradities, de onhoudbaarheid van het stadsleven.
Het resultaat hiervan was de plaat 'The Kinks Are The Village Green Preservation Society'. Deze documentaire gaat op zoek naar het geheim van de voortdurende aantrekkingskracht van dit album, dat na een aarzelende start een van de meest geliefde albums aller tijden werd.
BRT: De Prehistorie
Pre Historie was een half uur durende TV serie samengesteld en gepresenteerd door Guy Pre. 
Destijds (ca 1990) opgenomen met een VHS video recorder, de Hilversumse kabel gaf de BRT toen al door. 
Per aflevering worden muzikale hoogtepunten en nieuwsfeiten versmolten tot een entertainmentprogramma, dat leerzaam en leuk is om naar te kijken. Guy heeft een zeer goed (spitsvondig) gevoel welke muziek bij welk nieuwsfeit past, en dat levert rake versmeltingen op! De voice-over is kort krachtig, en to the point.
De jaren 60: Seks drugs en Rock and Roll
Documentaire waarin wordt teruggekeken op de vele veranderingen die de Verenigde Staten onderging in de jaren 60. Met behulp van archiefbeelden blikken we terug op de belangrijkste gebeurtenissen van dit decennium wat betreft seks, drugs en Rock 'n' Roll.
Aloha from Hawai, concertregistratie 14-01-1973
46th anniversary release of Aloha From Hawaii. Camera angles have been combined from all available versions together with a brand new audio mix. This historic concert by Elvis Presley was recorded live on January 14th, 1973. What Now My Love: audio muted due to YouTube copyright claim. Nothing i can do about, sorry! You can sync & play the audio from the official version and this one at the same time if you want.
 
 

Rock 'n' roll guns for hire - the story of the sidemen

Als sideman stond Earl Slick meer dan 40 jaar aan de zijde van David Bowie, en hij verleende zijn diensten aan o.a. The Cure, Eric Clapton en John Lennon.

Sidemen zijn de muzikanten die samen met de frontman verantwoordelijk zijn voor de meest memorabele momenten uit onze muziekgeschiedenis. Deze documentaire zet hen voor één keer in de kijker.

Naast getuigenissen van o.m. The Rolling Stones en Billy Joel, komen ook de sidemen van onder meer Beyoncé, Prince en Bruce Springsteen zelf uitgebreid aan het woord.

(Een documentaire van BBC, 2017)